Mentenanță instalații electrice

În conformitate cu Standardul european EN 13306, mentenanţa se referă la „combinaţia tuturor acţiunilor tehnice, administrative şi manageriale pe durata ciclului de viaţă al unui echipament având rolul de a-l menţine sau de a-l repune într-o stare în care poate executa funcţia dorită”.

Mentenanţa periodică este esenţială pentru menţinerea siguranţei şi fiabilităţii echipamentelor, utilajelor şi mediului de lucru. Lipsa mentenanţei sau o mentenanţă inadecvată poate da naştere unor situaţii periculoase, accidente şi probleme de sănătate. Mentenanţa este o activitate cu risc ridicat, o parte din pericole provenind chiar din natura activităţii. Lucrările de mentenanţă sunt efectuate în toate sectoarele şi la toate locurile de muncă. Prin urmare, lucrătorii din mentenanţă sunt mai expuşi decât alţi angajaţi la diferite pericole.

Mentenanţa este esenţială pentru a asigura continuitatea productivităţii, pentru a fabrica produse de calitate superioară şi pentru a menţine competitivitatea companiei. Aceasta are, de asemenea, un impact asupra securităţii şi sănătăţii în muncă.

Mentenanţa regulată are un rol important în eliminarea pericolelor de la locul de muncă şi asigurarea unor condiţii de muncă mai sigure şi mai sănătoase. Lipsa mentenanţei sau o mentenanţă inadecvată poate da naştere unor accidente şi probleme de sănătate grave sau mortale.

Accidente care se pot produce din cauza instalaţiilor electrice defectuoase :

  • şocuri in instalatia electrica;
  • incendii;
  • explozii;
  • intreruperea alimentarii cu energie electrica;
  • pierderi de vieti omenesti;
  • poluare.