Verificari PRAM este un termen generic folosit, care se refera la verificarea prizelor de pamant cat si la instalatii paratraznet (si instalatii paratraznet PDA).
Aceste verificari cuprind o serie de masuratori cum sunt: rezistenta de izolatie, impedanta de bucla, curentul de scurt circuit, rezistenta de dispersie a prizelor de pamant, continuitatea centurii de impamantare, verificarea aparatelor de protectie inclusiv a disjunctoarelor diferentiale.
Scopul verificarii PRAM este de a obtine un “Raport de incercare” pentru instalatia electrica testata (sau pentru priza de pamant). Aceste verificari se fac periodic de cel putin doua ori in intervalul unui an, astfel incat o verificare sa fie facuta in perioada mai secetoasa a anului si o verificare in perioada umeda a anului. Verificarea PRAM in Romania se face dupa STAS 12604/4. Verificarile sunt impuse de legislatie, deoarece, in timp, din cauza imbatranirii materialului dar si ca urmare e eforturilor de functionare, multe din instalatiile electrice isi modifica parametrii. Incarcarea excesiva a circuitelor, imbatranirea izolatiilor, coroziunea, sunt cativa factori care duc in timp la modificarea parametrilor functionali la o instalatie electrica (sau o priza de pamant).
Daca efectuam verificari PRAM periodic, acest fapt ne scuteste de electrocutari accidentale a personalului ce foloseste acea instalatie, de distrugeri ale aparatelor electrice si electronice, prevenirea incendiilor,deconectari accidentale de la alimentarea cu energie, s.a.
Aceste verificari PRAM sunt impuse de lege deoarece toate instalatiile electrice trebuie sa fie sigure din punctul de vedere al utilizarii lor, mai mult decat atat, instalatiile electrice trebuie mentinute intr-o stare corespunzatoare de siguranta.
Va stam la dispozitie oricand cu specialisti cu calificare si experienta PRAM. Echipamentele pe care le folosim pentru verificari PRAM sunt la randul lor verificate periodic metrologic si sunt conforme cu standardele din domeniu.